Anja Hellström prisades som 2018 Unga innovatörer i Sörmland

Triple Steelix gratulerar Anja Hellström från bolaget Mojave Grönt som är vinnaren av SKAPA-priset för Årets unga innovatörer i Sörmland med sin odlingskniv som tävlingsbidrag.

 

Priset delades ut på Sörmlandsdagen den 5:e oktober på Munktellmuséet i Eskilstuna. I november är Anja med i riksfinalen i Stockholm.

 

Syftet med SKAPA-priset för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1988 och 1999 har chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor (delas på högst tre nationella vinnare). De 24 länsfinalisterna får ett diplom och 10 000 kr. Bakom SKAPA-priset för unga innovatörer står Vinnova.

 

– ”Odlingskniven var bara ett bra koncept när Anja och hennes partner Anton Schneider först kontaktade Triple Steelix för att diskutera vägen framåt. En odlingskniv producerad av svenskt stål som har en stark koppling till cirkulär och hållbar ekonomi” säger Larz Ignberg, Processledare på Triple Steelix, som har följt de två inspirerande entreprenörer bakom Mojave Grönt (http://www.mojavegront.se/) under de senaste två åren.

 

– ”Vårt mål var att tillverka en utvecklad modell av en odlingskniv som traditionellt används i Japan. Vi ville tillverka ett proffsverktyg av avancerat material, med det svenska stålet i centrum, tillverkat i Sverige. Vi jobbar inom odling och trädgård och stötte på arbetsmoment som skulle kunna effektiviseras genom att utveckla verktyg och redskap för småskalig odling och trädgård” säger Anja.

 

– ”Vi vill producera produkter med hållbara produktionstekniker och material. Vi vill också verka för medveten och hållbar konsumtion. Genom att vara ett litet företag kan vi kommunicera direkt till slutanvändaren och på detta sätt väcka en förståelse hos konsumenter om produkternas värde och varför det är viktigt att välja ansvarsfullt producerade material” fortsätter Anja.

 

– ”Med hjälp från bland annat Triple Steelix och Vinnova har en prototyp av odlingskniven tagits fram. Valet av stålkvalitet föll till slut på Sandviks 12C27, rostfritt stål. Anledning är att det är svenskt, rostfritt (viktigt vid trädgårdsarbete) och återvunnet” berättar Larz.

 

 

– ”Idag har vi en första provserie på 500 knivar. Vi jobbar vidare med att utveckla egen slipning för knivarna i våra lokaler så det blir mer hållbart. Och vi har lagt en ny order på stål hos Sandvik. Nästa mål är att utveckla fler produkter och sedan att fler arbeten kan skapas” säger Anja.

 

– ”Vi önskar Anja lycka till i riksfinalen i Stockholm” avslutar Larz.