Dag 8 NSCAS: ABB Research, Västerås och Frösåkers Brygga

Dagens berättelse är skriven av italienaren Andrea Franscesco Ciuffino och Ukrainaren Viktor Kripak. Andrea är doktorand på Politecnico de Milano och Viktor är doktorand på tyska RWTH Aachen University.

 

https://www.polimi.it/home/

http://www.iehk.rwth-aachen.de/cms/~lzdp/iehk/?lidx=1

 

Tyvärr blev det dags att packa och lämna Vassbo Herrgård. Vi kommer att sakna den vackra herrgården (egentligen bodde vi i vandrarhemmet) och omgivningen och framför allt den hemgjorda marmeladen vi har fick till frukosten.

 

http://www.vassbovandrarhem.se/index.php/se/

 

Västerås och besök på ABB Research
Därefter blev det körning till Västerås och besöket på ABB Research. Vår förmiddagsvärd Professor Rebei Bel Fdhila och hans team berättade om deras imponerande verksamhet och lyssnade sedan vänligt och engagerat på våra dragningar om våra respektive forskningsprojekt. Vi fick sedan göra en tour runt labben och framföra allt se mer om deras forskning med Virtual Reality och dess appliceringar på deras robotar och maskiner. Några av oss fick även chansen att testa på några av deras VR-produkter som de använder för träningssyften och vi kunde även bekräfta att Anindya kunde tappa bort sig lika lätt i den virtuella realiteten som i verkligheten, ha-ha.

 

Efter (ännu en) god lunch besökte vi ABB:s laboratorier och produktionsanläggning för ståltillverksprodukter inom sträng gjutning och omrörare. Professor Hongliang Yang tog nu över guidandet och delade med sig av hans otroliga kunnande inom detta område. Det var beundransvärt vilken passion han visade för hans arbete och forskning. Vi fick även chansen att observera simulering av skänk- elektrostål-ugnar och strängjutning.

 

Cultural visit to Anundshög Viking site
Efter ABB besöket blev vi guidade till den historiska vikingaplatsen Anundshög som är den största gravhögen i Sverige. Fascinerande att platsen blev ett kulturellt centrum och mötesplats, där folk samlades till ting, där man offrade till gudarna och samtidigt gjorde mäktiga gravhögar och stenskepp för de mäktiga. De som inte hade samma makt och ställning blev mer diskret begravna på gravhögarna.

 

 

http://www.anundshog.se/

 

Västerås Kommun
Därefter fick vi träffa några mycket trevliga kommunrepresentanter. De berättade om en fängslande ”tänka- utanför-boxen-vision” som Västerås har utvecklat för att bemöta framtiden. Därefter tog de oss på promenad längs Svartån fram till den stora sjön Mälaren där vi även fick se två av Västerås historiska byggnader, Turbinhuset och Västerås slott.

 

http://www.vasteras.se

http://visitvasteras.se/aktor/turbinhuset/

http://visitvasteras.se/aktor/vasteras-slott/

 

Efter en kort promenad längs Mälaren kom vi fram till ett intressant och fantastiskt hotell, ett gammalt ångkraftverk som har blivit förvandlat till ett prisbelönt och eftertraktat hotell. Vilken upplevelse och vilken blandning av modernt med den gamla historiska industriella arkitekturen. Det var en skön känsla att sitta på den 18:e våningen och vila ut efter en lång och mycket trevlig och lärorik dag.

 

http://www.steamhotel.se/en/

 

 

Frösåkers Brygga Restaurant
Afterwards, we reached the Frösåkers Brygga restaurant, where we were guided by very friendly chefs into the secrets of Swedish cuisine. We prepared Skagenröra as starter, roasted beef in wild mushroom sauce and homemade ice-cream. Clearly, one of the best meals we had and incredibly handmade by ourselves.

 

The main chef and owner (John Erik) also showed us his historic and Viking boat collection/museum, inspiring us for a pirate cruise next summer. He also let us visit his cellar, offering us the taste of an AAARRRRRGGGHHH-Viking-style beer and narrating a couple of Viking myths and legends. Finally, we could dream dragons in the hotel/houses surrounding the restaurant.

 

 

http://www.frosakersbrygga.se/