Dag 9 NSCAS: Swerea KIMAB och Stockholm

Det nionde dagen och besöket till det svenska forskningsinstitutet inom korrosion och metallforskning, Swerea-KIMAB och Stockholm återberättas av Juan Li från Kina som nu studerar vid Max Planck Institutet i Tyskland och Mamta Sharma som kommer från Indien och som också studerar i Tyskland, vid tekniska högskolan RWTH-Aachen.

 

Besöket till Swerea KIMAB kändes unik och extra intressant på så många olika sätt….

 

Forskning

Vi var mycket imponerade hur Swerea KIMAB lyckats finna den gyllene mittenvägen mellan grundforskning och den industriella tillämpningen. Bara som några praktiska exempel, vi se ett mycket nära samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och stora outsourcade arbetet SSAB lägger ut hos Swerea KIMAB.

 

Även om det mesta av forskningsarbetet här är relevant för industrin är det fortfarande extraordinärt att mer än hälften av Swerea KIMAB:s projekt är finansierade av industrin. Den andra hälften av finansieringen kommer från nationella och EU-program (19%, RISE (16% och olika medlemskapsprogram (12%).

 

”Swerea KIMAB är ett väldigt unikt och annorlunda forskningsinstitut, inte alls som tex Max Planck forskningsinstitut för avancerat stål. Först tänkte jag att om mer än hälften av finansieringen kommer från näringslivet så riskeras integriteten och prioriteringarna av vad, hur, hur mycket, och hur fördjupad ska grundforskningen vara” säger Juan Li, men när jag förstod att de samlar in idéer och förfrågningar från olika medlemsgrupper, de som har gemensamma nämnare började jag bli riktigt imponerad. Det är ett fantastiskt sätt att välja ut och prioritera forskningsprojekt som verkligen behövs från industrin finner man den där gyllene mittenvägen mellan grundforskning och industriell tillämpning och självfallet att industrin är intresserade att finansiera Swerea KIMAB. Det är ett mycket bra och effektivt sätt att finna lösningar och utveckling som betyder något för det verkliga livet och samtidigt se till att forskningspengarna används så effektivt som möjligt”.

 

Besöken på de olika labben

Vi fick möjligheten att besöka flera av deras labb där vi fick se deras experimentella utrustningar. Bla presenterade David Martin till Gleeble®. För många av oss var det den första gången vi fick se en Gleeble® termisk-tekanisk simulator.

 

Foto: (från vänster till höger) Juan Li, Andrea Francesco Ciuffino, Bhushan Rakshe, David Martin (Swerea) and Anindya Das

 

Även om experimentell simulation och experimentell validering ett det centrala i Swereas KIMABS arbetssätt så utvecklar även forskarna modeller och genomför materialsimulering, främst med hjälp av CALPHAD-metoden. Vi såg även annan mycket avancerad utrustning och anordningar såsom elektronmikroskop för scanning med FEG, EPMA (WDS) och TEM.

 

Vakuumssmältnings- och gjutningsanläggningen som tog upp till 2kg är förstås mycket praktisk eftersom det underlättar deras dagliga arbete för att testa olika idéer för kemiska kompositioner och se hur de fungerar med varandra. Sedan hade de en egen ”gas atomization anläggning” som kan producera upp till 10kg av metallpulver så att de enkelt kan göra olika SLM (selektiv laser smältning ) 3D-utskrifter.

 

”Jag önskade att vi hade kunnat få mer tid med deras forskare och att vara i labben för att få en bättre känsla för deras dagliga arbete, framför allt med mikromekaniken. Jag hade en kort diskussion med en av medarbetare som forskade inom material deformation. Han försökte samla in information om in situ tester på dragprovning och komprimering. Vi arbetar också mycket med detta och precis som för honom, det är inte lätt att få EBSD under in situ tester,” sa Juan Li.

 

Kärnvärderingar

Swereas HR-chef, Anna Söderbäck berättade delar om deras aktningsvärda kärnvärderingar ”tillsammans”, vilket står för att hjälpa varandra när det behövs och deras ”platta organisationsstruktur”. Idéer ska alltid höras och vara uppskattade (inte stjälpas).

 

I och med Annas presentation om värderingar och gemensamhet fick vi träffa en av Swerea KIMAB:s unga forskare, Núria Fuertes Casals. Hon fick oss alla väldigt inspirerade när hon berättade om hennes positiva erfarenheter, de möjligheter som hade skapats och erbjudits samt allt stöd för att kunna fortsätta att studera, jobba och kombinera det med familjelivet. För henne är Swerea KIMAB som erbjuder stimulans, utmaningar och utveckling. Vi behöver väl inte säga att hon verkligen trivs med sitt arbete och arbetsgivare.

 

Det verkar faktiskt som om alla är nöjda och trivs på arbetet. Hur coolt är inte det?

 

Foto: (från vänster till höger) Mamta Sharma, Bhushan Rakshe, Mustafa Seyrek and Lena Ryde (Swerea)

 

Feedback från våra presentationer

Det var stort att få feedback på våra presentationer. Vi fick tuffa och utmanande frågor så vi fick jobba för vår respekt, vilket kändes stimulerande. Många av oss fick möjligheten att reflektera över våra presentationer och framför allt innehållet i vårt material. Mycket lärorikt!

 

Foto: Eduardo Pineda Martinez

 

Tack för allt

Vi har varit oerhört priviligierade att få Swereas KIMAB:s VD, Maria Åstrand ge oss så mycket tid av hennes annars så späckade schema. Hon var en mycket givande källa för att få insikt och lära sig mer. Ett speciellt tack till Lena Ryde som gjorde vårt besök värdefullt, minnesvärt och uppmuntrande. Idag har vi lärt oss massvis!

 

Foto: (från vänster till höger) Juan Li, Xin Pan, Viktor Kripak, Maria Åstrand (Swerea) och Larz Ignberg (Triple Steelix)

 

Det var ett fantastiskt besök som gick alldeles för fort. Som avslutning blev vi även bjudna på middag av Swerea KIMAB. Vi lämnade dem entusiastiska och inspirerade.

 

https://www.swerea.se/kimab

 

En kväll i Stockholm

För en stund trodde vi att vi skulle få tillbringa natten i Swereas garage. Vi hade blivit inlåsta. Men när vi väl hade börjat planera för vilken parkeringsplats att inta inför natten blev vi utsläppta och var på väg in till centrala Stockholm där vi skulle tillbringa vår sista natt i Sverige och med NSCAS 2017. Det blev incheckning på det spännande båt-hotellet Den Röda Båten. Efter incheckningen var det många av oss som tog tillfället i akt och besökte Stockholm ”by night”. Vilken härlig dag, vilken resa och vilket sommarsymposium!

 

https://www.theredboat.com/