Dag 7 NSCAS: Sandvik i Sandviken

Idag är det Anindya Das från Indien som studerar på Indian Institute of Technology Kharagpur och Mustafa Seyrek från Turkiet men studerar i UK på University of Sheffield som ska berätta om deras besök hos Sandvik och i Högbo.

 

http://www.iitkgp.ac.in/

http://www.sheffield.ac.uk

 

Dags att besöka Sandvik, ett bolag med nyskapande teknologi

Dagen innan, på HTSC (High Technology Steel Conference) konferensen I Falun fick vi lära oss en hel del om Sandviks avancerade teknologi och deras ”öppna innovationsstrategi” (Open Innovation = medvetet in- och utflöde av kunskap för att accelerera intern innovation och att expandera marknader för externt användande av interna innovationer). Deras forskning inom materialteknik var verkligen inspirerande för oss NSCAS-deltagare. Så vi var extremt motiverade dagen efter då det var dags för besök hos dem i Sandviken.

 

Vi fick berättat att Sandviks anläggning i Sandviken är Sveriges näst största industrikomplex. Det kunde man förstå när vi anlände till Sandviken och man kunde se hela komplexet som spred sig ut över några hektar runt Storsjön. Som under alla besök vi har gjort under detta sommarsymposium blev vi varmt välkomna och visades in till deras konferenslokaler. Där fick vi en mycket intressant genomgång om detta imponerande och gigantiska FoU-bolag, deras innovationer, forskning och produkter.

Ännu mer imponerande och inspirerande var det starka intresset som deras forskare visade för vårt eget forskningsarbete. De drev diskussionerna in i den minsta detalj och ville veta allt som kunde tänkas berätta om det och samtidigt var de mycket generösa och gav konstruktiva råd hur vi skulle kunna gå framåt med våra projekt. Behöver man säga att det verkligen ”boostade” våra självförtroenden och stärkte vår motivation för vår forskning om materialteknik, och framför allt inom stål.

 

Vi var glada att få interagera med Sandviks forskare och utvecklare.

 

 

 

Efter lunch blev det dags för besök på deras FoU-labb. Där blev det återigen bekräftat hur avancerade de är inom forskning och vi fick en mycket nyttig och givande insikt vart deras forskning av material pekar emot. Deras toppmoderna anläggningar visar hur starkt deras åtagande är gentemot den ”öppna innovationsstrategi” de tidigare har berättat om. Här fick vi insikt om hur de tar sig an mekanisk karaktärisering, elektronmikroskopi, korrosion av konstruktionsmaterial, mm. Åter igen, vi från NSCAS är djupt imponerade av alla åtgärder och det åtagandet gentemot säkerhet som bolagen har och vilket gått skick och väl underhållet allt är. Något som alla unga studenter och doktorander, som vi själva, bör förstå att uppskatta. Det är det bästa stödet om man siktar högt och ämnar hålla hög standard på forskningen.

 

Deras elektronmikroskopi anläggningar hade verkligen några högklassiga instrument som de genomgående använde sig av. Det är förståeligt att de har denna fördjupade och ledande materialkunskap som efterfrågas så starkt inom verkstads- och konstruktionsindustrin. Vi var lika imponerade när vi fick se deras korrosionslabb. Deras oändliga kunskapsbas förmedlas när de berättar och visar oss deras arbete. Sandviks metodik och organiserade arbete var något vi alla tog med oss från detta besök.

 

http://www.sandvik.se

 

Kvällsbesök: Högbo

På kvällen tog Sandvikens kommun över värdskapet och vi besökte Högbo. Vi lärde oss mer om Sandviken historia och hur samhället har simultant utvecklats med industrin. Det var spännande att höra om Sandvikens fascinerande historik och hur Högbo spelade en avgörande roll i denne. Sandviken och Högbo kändes lugnt och tryggt och det är fascinerande att se så mycket människor som cyklar. Det är väl inte att undra över i denna omgivning.

 

https://sandviken.se/visitsandviken/turistcenter/hogbobruk.4.195dd5bf9174c73697fff483.html

 

Sammanfattningsvis så var det en mycket inspirerande dag för oss alla. Vi fick en fantastisk insikt om Sandviks kapacitet till innovation, vi blev smickrade av forskarnas intresse att få veta mer om vårt arbete och hur vackert det är runt omkring Sandviken. Det är inte så svårt att förstå att den känslomässiga anknytningen med deras stad påverkade den starka utvecklingen i regionen vilket förmodligen kommer att ske igen i framtiden.