Dag 5 NSCAS: Outokumpu, Avesta Art och Myntmuseum

Avesta- och Outokumpubesöket återberättas av Chunhua Tian och Anindya Das. Chunhua studerar vid MPIE Stuttgart, Tyskland men kommer ifrån kina och Anindya som är från Indien studerar vid Indian Institute of Technology, Kharagpur i Indien.

 

https://www.mpie.de/

http://www.iitkgp.ac.in/

 

Besök på Outokumpu

Efter en timmes resa till ett okänt Avesta och ett bolag som bara bestod av en rad bokstäver i en obegriplig ordning förvandlades vårt ”mindset” från oförstående till djupt imponerade. Efter noggranna instruktioner och förklaringar under vårt besök från våra fantastiska guider Gunnel och Anders, samt den fantastiska och intressanta presentationen, fick vi insikt och förståelse för deras långa historia. Vi fick se ett bolag med lång historia och erfarenhet och en imponerande utveckling av produktion av rostfritt stål, den höga produktkvaliteten och deras innovativa lösning av verkets (fd.) utsläpp från skorstenarna.

 

Foto: At the reception of Outokumpu.

 

Vi fick bevittna något som vi aldrig hade kunna ana att vi skulle få se. Vi såg den tunga röken från produktionen, åtföljd av ett extremt stort ljudutsläpp från elektrod-ljusbågsugnen? som tog bort alla typer av spår från röken. När vi tittade upp mot skorstenen var vi helt mållösa. Vilken upplevelse och vilken utveckling! Det är helt otroligt att den nu utsläppta gasen är renare än själva luften utanför.

 

Det är fascinerande att se ett bolag som Outokumpu som är ett väldigt automatiserat och digitaliserat, allt från den första initiala omsmältningen i lusbågsugnarna av återvunnen överblivet rest-/skrotmaterial, sänkningen av kolhalten i omvandlaren och sedan gjutningen och varmvalsningen. En process som både förbättrar produktionseffektiviteten och som ger en säkrare och bättre arbetsmiljö. Att återvinna, extraera och sedan vidaresälja material som tidigare skrotades är en smart och innovativ utveckling i absolut världsklass, både ekonomiskt och miljömässigt. Vi lyfter på hatten och säger Grattis! till Sverige och svensk industri.

 

Foto: Before leaving Outokumpu and after having an awesome lunch.

 

http://www.outokumpu.com

 

Avesta Art

Efter denna imponerande resa genom ett ledande extraordinärt stålverk, besökte vi Avesta Art på Verket. Detta prisbelönta inlevelsemuseum och mötesplats gav oss starka positiva intryck. En bra mix av stålverkens historia, konst och teknik. Vi fick inblick och förståelse för hur det en gång var, fattigt, svårt och tungt och då förståelse för hur automotion och digitalisering egentligen har tillfört den moderna industrin. Vi även se intressant och fin konst.

 

Foto (above and below): The iron museum, Verket.

 

http://verket.se/en/avesta-art/

 

Avesta Myntmuseum

Dagens tredje besök blev Myntmuseet som visar myntens utveckling i Sveriges Historia sedan tusen år. Helt otroligt att varje kung skulle ha sitt porträtt på en av myntens sidor och att ett kopparmynt kunde väga upp till två kilo med ett värde av fyra daler. Det är svårt för oss idag att tänka sig att bära runt på ett två-kilos-mynt för att gå ut och handla lite förnödenheter… Ja, ja, det verkar som det finare folket hade mindre silver och guldmynt. Det var väl det opraktiska i det hela som skyndade på bankens koncept i Sverige.

 

Foto (above and below): Avesta Myntmuseum.

 

Tack Outokumpu och tack Avesta Kommun för en fin och mycket intressant dag!

 

http://www.avesta.se