Dag 4 NSCAS: SSAB och Borlänge kommun

Idag återberättar Andrea Francesco Ciuffino och Mustafa Seyrek om dagen på SSAB och med Borlänge Kommun. Francesco kommer från Italien och läser på Politecnico di Milano i Italien och Mustafa som är från Turkiet läser på Sheffield University i England.

 

https://www.polimi.it/en/home/

https://www.sheffield.ac.uk/

 

SSAB in Borlänge

Torsdag 31 augusti. Dagens besök gjordes hos SSAB i Borlänge. Vi började besöket med att få en presentation om SSAB och stålverket i Borlänge av en mycket trevlig platschef. Vad som verkligen genomlystes fram var deras kundlösningar som var totalt inriktade på hållbarhet och kvalitativa lösningar, något som även bekräftades under hela besöket. Vi fick även lära oss mer om SSAB:s bearbetningsprocesser innan vi begav oss till valsverken för och gå igenom hela processen.

 

 

Vi var djupt imponerade av verkets otroliga kapacitet och hur sofistikerat bearbetningen och produktionsprocessen verkligen var. Men vi var än mer imponerade av deras noggrannhet, de kontinuerliga kvalitetskontrollerna och deras överblick av så många detaljer igenom hela produktionsprocessen. Efter detta imponerande besök bjöd de oss på en trevlig lunch innan vi återgav våra intryck av dagens besök.

 

Efter lunchen var det dags för deras FoU-avdelning där de berättade om deras pågående forskningsprojekt. Sedan var det dags för oss att göra våra ”poster-session” (sammanfattningspresentationer av våra forskningsprojekt med hjälp av våra posters som vi gjorde innan vi kom till NSCAS). Vi fick chans att presentera och diskutera våra teorier och forskningsresultat med flertalet av deras egna ledande forskare och utvecklare. Det kändes som att de var genuint intresserade av vårt arbete, det är i alla fall de vi hoppas på. Sedan fick vi träffa Pepe, han som vann årets Swedish Steel Prize.

 

Foto (above): Pepe som vann årets Swedish Steel Prize.

 

Foto (above and below): NSCAS doktorander på besök hos SSAB.

 

Ornässtugan

Dagens kulturaktivitet blev besöket på kulturarvet Ornässtugan, det gamla lantstället där Gustav Wasa sov då han höll sig gömd från danskarna. Vi hade tur att få en mycket entusiastisk guide som gav oss en hel del intressanta och spännande historier om stugans historia. Mitt i allt detta tappade vi bort vår kollega Anindya. Vi hade en fundering på att fånga in honom och överlämna honom till ”danskarna”, ha-ha, då det kom fram att han hade smugit iväg efter sitt toalettbesök. Vi var ju ganska oroliga. Dock kom han tillbaka lagom till middagen.

 

http://www.svensktkulturarv.se/dalarna/ornaesstugan/

 

Borlänge kommun

Vi vill tacka Borlänge kommun som tog oss till en trevlig och fin restaurang som låg vi en vacker sjö med en underbar utsikt. Maten var utsökt, med en vällagad hälleflundra med saffran som gjorde den ännu godare. Men den slog inte den goda blåbärsefterrätten, som om möjligt var ännu bättre.

 

Efter en lång, intressant, givande och helfylld dag återvände vi till hotellet och fick lite välförtjänt vila.

 

http://www.borlange.se