Dag 3 NSCAS: Ovako och Hofors kommun

Dagens återberättelse har skrivits av Sheffield-doktoranderna José M Naranjo Espinosa från Mexico och Bhushan Dattatray Rakshe från Indien.

 

www.sheffield.co.uk

 

Idag fick vi äran att besöka Ovako och Storbergets Gruvor och Stollgången i Hofors.

 

Ovako

Ända sedan jag deltog i Arctic Technology Conference 2105 i Danmark där Ovako fick ta emot deras välrenommerade teknologipris för deras ”sub-zero-stål” har jag hoppats på att få chansen att lära mer av Ovako och deras utvecklings- ochproduktionsprocess.

 

Det är nämligen så att forskningen runt ”Sub-zero-stål”, som får mycket bättre egenskaper då det produceras vid låga temperaturförhållanden och därmed med låga föroreningar, ligger nära mitt eget forskningsprojekt. Jag har länge följt med och läst om allt jag har kunnat komma över gällande denna rena stålteknik berättar José hänfört.

 

Besöket började med en mycket intressant presentation från Ovakos teknikchef Sven-Olof Ericsson, där vi fick bra insikt om anläggningen, olika produktionsprocesser, deras spjutspetsteknologier och deras slutprodukter. Därefter blev det dags att förbereda rundvandringen. Vi blev tilldelade lämpliga kläder och utrustning samt briefade om vilka säkerhethetsåtgärder som gäller. Det var mäktigt att se hela processen, från ett skrotupplag, fram till transporten av färdiga slutprodukter som ska ut på den verkliga marknaden.

 

 

Vi uppskattade verkligen att vi kunde fritt ställa frågor och lära oss mer. För många i vår grupp har NSCAS gett dem möjligheten att för första gången besöka ett stålverk. De är helt förbluffade hur stor skillnaden är mellan ett ”live-besök” och det man får läsa om i studieböckerna. Man får en helt annan 365-helhetsuppfattning, vilket även hjälper att bättre förstå enskilda delar av processen och dess innebörd fortsätter Jose när han berättar om dagens upplevelse.

 

Efter besöket var det dags för oss att åter presentera våra forskningsprojekt för Ovakos FoU-team och produktionschefer. Vår postersession skapade både bra diskussioner och mycket välkomna konstruktiva förslag för vår fortsatta forskning. Det var mycket inspirerande. Vi är tacksamma för all de värdefulla kontakter vi har fått och för möjligheten att, på ett eller annat sätt, få jobba med eller för Ovako.

 

www.ovako.com

 

Stollgången

Efter dagens industribesök var det dags att se lite historia bakom all denna superteknologi. Vi besökte Stollgången som går 265 meter rakt in i Storberget där det har brutits järnmalm sedan medeltiden. Stollgången var både spännande och intressant. Vi fick prova på en absolut, och då menar jag ett absolut mörker i ett par minuter, något som ofta hände gruvarbetaren från förr då kunde bli väntande i timmar innan någon kom för att rädda dem. Att de hade var ficklampor eller tidigare facklor.

 

 

Middagen fortsatte med tradition och kultur där vi fick en äkta gammaldags köttgryta som var utsökt. Den var gjord på öppen eld inne i en mycket gammal trästuga. Vi njuter av varje minut. NSCAS är en fantastisk blandning av nya insikter och diskussioner som leder till en mycket snabb egenutveckling samt ett visst ”specialiserad turism” för oss som ska jobba inom stålindustrin.

 

Stollgången Hofors

www.hofors.se

 

Tack Triple Steelix. Ovako och Hofors kommun för en mycket intressant och trevlig dag och såklart, en god middag.